Voda
          Zrak
              Zrak v prostorih
              Ustavite nadležno plesen
              Izženite pršice
          Elektromagnetni smog
 
 
 

  Zdravje
Zrak v prostorih
 

Kaj se nahaja v zraku v prostorih? Zrak v prostorih je drastično onesnažen. 80% onesnaženosti predstavljajo mali delci, ki so posledica odmrle kože, preostalih 20% pa ni nič boljših: poznamo preko 350 različnih onesnaževalcev, med katerimi najdemo: cigaretni dim, klice, viruse in bakterije, plesni, odmrle delce, prhljaj, prah in pršice, različne vonjave dima, živali ali hrane, pline, telesni pot, kemikalije čistil, lepil ali topil, hlape iz pohištva in oblog, tapet in preprog ali tapisonov.

 

Ker preživimo več kot 90% našega časa v prostorih in raziskave kažejo, da je zrak v prostorih lahko do 5x bolj onesnažen od tistega zunaj, je nujno, da nekaj storimo za svoje zdravje. Vse več je t.i. sindroma "bolnih" stavb, ki je posledica hitrih gradenj in umetnih materialov.  To lahko privede do vrste težav z zdravjem, ki zajemajo vrtoglavico, razdražljivost, kihanje in kašljanje, izsušene oči, vročico, alergije, astmatične sindrome, težave s sinusi, infekcije ušes, depresivnost, glavobole, težave z dihanjem in podobno.

 

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije je preko 40% stavb takih, ki predstavljajo zdravstveno ogroženost. Vsako leto namreč odkrijejo preko 6000 novih kemijskih sestavin od katerih se jih veliko uporablja za izdelavo produktov v našem življenjskem okolju. Ob prahu, svincu, razvoju plesni, bakterij, tobačnem dimu, azbestu, hlapih, plinih in vrsti ostalih onesnaževalcev se te snovi skozi zrak zbirajo v našem organizmu in povzročajo zdravstvene težave. Od leta 1976 je število obolenj za astmo naraslo za preko 100%, povečala se je smrtnost in hospitalizacijska doba. Vse več je ljudi, ki so občutljivi na katero izmed snovi in imajo alergijske posledice. Naši domovi in poslovne stavbe so vse bolj hermetsko grajeni, kar onemogoča prihod naravnih "očiščevalcev" kot so ozon in negativni ioni, medtem ko zadržujejo onesnaževalce v prostoru.

 

Preko 50% bolezni je po mnenju strokovnjakov posledica onesnaženosti zraka in prenosa virusov ali bakterij preko zraka.   

 

 

Ali ste vedeli:

 

- da so v nedavni raziskavi ugotovili, da dojenček med plazenjem po tleh v enem dnevu inhalira toliko strupenih snovi iz okolja, da so enakovredne 4 pokajenim cigaretam,

 

- da je zrak v prostorih lahko do 5x bolj onesnažen od tistega zunaj,

 

 


internet CMS: www.arkada.net